logo iws web

Legionella kockázatbecslés – teljes körű ügyintézés

Minden Legionella-fertőzési kockázatot jelentő létesítményben „a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, illetve létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokról” szóló 49/2015. (XI. 6.) EMMI rendelet, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kiadott és évente átdolgozott „Módszertani levél” alapján el kell végezni a Legionella kockázatra vonatkozó kockázatbecslést és eszerint kell eljárni.

Mi a Legionella?

Általában ember által épített vizeskörnyezetben, vagy talajban előforduló és szaporodó baktérium nemzettség. A baktérium elszaporodását legjobban elősegítő közeg a 20-50 °C fokos álló víz. A Legionella baktérium a tüdőbe jutva legionáriusbetegséget, azaz influenzaszerű tüneteket követően az ember ellenállóképességétől függően súlyos tüdőgyulladást, emésztőrendszeri és idegrendszeri megbetegedést, legvégső esetben akár halált is okozhat.

Hogyan fertőz?

A vízhálózatban, vagy klíma rendszerben elszaporodva a zuhanyzókon, fürdőkön, szökőkutakban, klímákon keresztül vízpermetszerűen, vagy akár félrenyeléssel a légzőrendszerbe jutva.

Hogyan előzhetjük meg?

A jogszabály szerint, első körben fel kell mérni a vizes rendszereket, illetve a veszélyeztetteket, majd el kell végezni a kockázatbecslést.

A kockázatbecslés intézkedései és a jogszabály alapján mintavételt kell venni, illetve a kockázati szinttől függően folyamatos monitorozást kell végezni.

A kockázatbecslés intézkedései és a jogszabály alapján további megelőzési tevékenységeket kell végezni, akár a pangó vízhálózat kezelésével, klímák rendszeres tisztításával.

Bízza ránk Ön is legionella kockázatbecslési feladatok elvégzését!

Mit kínálunk?

  • Legionella kockázatbecslés
  • Labor vizsgálat szervezése

Milyen szabályozással?

  • 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről
  • 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelet a munkavédelmi törvény végrehajtásáról
  • 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet munkaeszközök és használatuk biztonsági és egészségügyi követelményeinek minimális szintjéről

Kiknek?

Minden olyan munkáltató, épületet üzemeltető, tulajdonos érintett, akik nagyobb kiterjedésű vízhálózatokkal rendelkező irodaépületek, szállodák, közforgalmú épületek tulajdonosai vagy üzemeltetői. Kifejezetten érzékeny téma ott, ahol nagy számban idősek fordulnak meg, vagy gyengébb immunrendszerrel rendelkező személyek, fokozottan ügyelniük kell pl. a közfürdőket üzemeltetőknek stb.

IWS környezet- és munkavédelem

iws munkatars 13

Aszódi Ágnes

EHS termékmenedzser, 

ISO 9001, 14001, 27001, 45001, 50001

berneczei david

Berneczei Dávid

Vezető biztonsági és egészségvédelmi koordinátor

Munkavédelem

iws munkatars 11

Lovas Péter

Laboratóriumvezető

Emisszió mérés

iws munkatars 5

Bonivárt Attila

Vizsgálótechnikus

Emisszió mérés

iws munkatars 9

Bencés-Katonka Nóra

Környezetvédelmi és laborasszisztens

Emisszió mérés, engedélyek

Kérjen árajánlatot!

Üzenete az illetékes részlegünkhöz érkezik, kollégáink mielőbb visszajelzést adnak Önnek a megadott e-mail címen.

Munkavédelem árajánlatkérő

Címünk

2040 Budaörs (Terrapark), Puskás Tivadar út 14/C.

E-Mail

kornyezet@iws.hu